Skip links

Acute Situaties

Spoedzorg oogarts

Spoedzorg oogarts

Bij acute oogklachten is Augenklinik Ahaus als volgt bereikbaar:

Maandag t/m vrijdag:

Bel met het Nederlandse patiëntentelefoon:
085- 88 82 288, optie 1, kies 1.
U wordt dan doorverbonden met een van onze collega’s.

Buiten onze reguliere openingstijden:
Bij acute oogklachten, die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u via onderstaand telefoonnummer contact opnemen met de dienstdoende oogarts van Augenklinik Ahaus.
Telefoon +49 2561 9555 333

Acuut verlies van het gezichtsvermogen, schaduwen, zwart beeld, volledige blindheid

Bemerkt u een acuut optredend gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen aan een oog?

Een acuut optredend verlies van het gezichtsvermogen dient met spoed door een oogarts te worden behandeld. Bij vaatafsluitingen/thromboses kunnen minuten vroeger of later bepalend zijn voor blind worden of nog kunnen zien.

Wat te doen: Ga zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp of neem contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Lichtflitsen - Acute Situaties - Augenärzte Gerl & Kollegen

Lichtflitsen

Ziet u lichtflitsen in de schemering en bij het rondkijken, die niet spontaan weer verdwijnen of ziet u in toenemende mate opstijgende rook of schaduwen? Deze verschijnselen kunnen op een beginnende netvliesloslating wijzen. Grotere gebieden, die zeer snel grijs of zwart worden en delen in het oog die uitvallen, kunnen op een bloeding of op vaatproblemen duiden. Wat te doen: Ga zo snel mogelijk naar uw huisarts of huisartsenpost.

Bijtende stoffen / verbranding

Heeft u een bijtende stof in het oog gekregen of is uw oog verbrand (bijv. pepperspray)?

U dient met klem het oog tegen verdere beschadiging te beschermen. Hierbij telt elke seconde, opdat het middel niet dieper in het weefsel kan dringen.

Wat te doen: Spoel het oog minstens 15 minuten met helder lauw water of met een daartoe geschikt spoelvloeistof (indien voorhanden). Denk er vooral bij pepperspray aan om niet in het gezicht te wrijven, waardoor het middel nog meer zou worden verspreid. Worden de klachten tijdens het spoelen niet snel minder of weet u zeker dat u een gevaarlijke stof in het oog heeft gekregen, ga dan zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp of neem contact op met uw huisarts of huisartsenpost.

Snede / sneevormige krassen / perforerend oogletsel

Heeft u als gevolg van een trauma iets in het oog gekregen?

Zijn de diepere lagen van het oog beschadigd, mogelijk met een bloeding? Kunt u bij uw verwonding onderscheid maken tussen „op het oog“ (hoornvlies/bindvlies) en „in het oog“ (dieper dan het oppervlak van het oog). Zou u bij de laatste zeggen, dat de beschadiging in het oog zit?

Beschadigingen die letterlijk „in het oog zitten“, moeten vaak – binnen korte tijd – worden geopereerd.

Wat te doen: Laat het oog met rust. Ga zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp of uw huisarts. Raak het oog en de plek van de verwonding niet aan. Bedek het oog licht met een schoon verbandgaasje, dat eventueel bloed kan opnemen.

Vuiltje op het oog of onder het ooglid , krassen aan het oogoppervlak

Heeft u een vuiltje op het oog of werd u gekrabt?

Kunt u bij uw verwonding onderscheid maken tussen „op het oog“ (hoornvlies/bindvlies) en „in het oog“ (dieper dan het oppervlak van het oog)? Zou u zeggen dat de verwonding niet in het oog zit? Vuiltjes of lichte krassen aan het hoorn- en bindvlies komen vaker voor door bijv. splinters bij slijpwerk, een takje tijdens een wandeling of vingernagels van kleine kinderen, enz. Het komt echter ook voor dat de krassen, evenals bij een snede, zeer pijnlijk zijn, waardoor het moeilijk is om deze van een diepe verwonding te onderscheiden.

Wat te doen: Spoel bij vuiltjes het oog met water en vermijd wrijven in het oog! Zit het vuiltje onder het bovenste ooglid kijk dan naar beneden en bij het onderste ooglid naar boven. Pak het ooglid bij de wimpers beet en draai het voorzichtig naar buiten. Probeer met een wattenstaafje het ooglid af te rollen om zo het vuiltje te verwijderen. Lukt het niet om het vuiltje te verwijderen of werd u gekrabt en blijft de pijn aanhouden, ga dan naar de spoedeisende hulp of oogarts. Men zal u pijnstillers en ontstekingsremmende druppels of zalven voorschrijven.

Klap/stomp op het oog

Klap/stomp op het oog

Heeft u een klap/stomp op het oog gekregen (vuist, bal, enz.)? Dit kan tot gevolg hebben: bloeduitstortingen, schade aan de oogappel, vervormingen, verlies van beweging en zelfs verlies van het gezichtsvermogen. Gevolgschades op termijn kunnen zijn: glaucoom, staar (cataract) en netvliesloslatingen. Wat te doen: Luister kritisch naar de signalen van uw lichaam en probeer zo de mate van de verwonding in te schatten. Bij twijfel altijd contact met uw huisarts opnemen! Als u slechter ziet, dubbel ziet of als u uw oog niet goed kunt bewegen, neem dan ook contact op met uw huisarts.
Geïrriteerd oog

Geïrriteerd oog

Jeuken of tranen uw ogen, zijn deze rood of heeft u een droog gevoel in de ogen? Oorzaken kunnen zijn: stof, pollen, wind, enz.

Wat te doen: Vaak is het voldoende om traanvochtvervangende oogdruppels te gebruiken. Bij een lichte bindvliesontsteking kunnen ook jeukverminderende druppels worden gebruikt. U kunt hiervoor uw huisarts of apotheek om raad vragen. Bij geïrriteerde of verkleefde ogen kunt u spoelen met alcoholvrije vloeistof met kamille (geen Kamillosan) of kamillecompressen op het oog leggen. Na drie dagen moeten de klachten zijn afgenomen, anders is controle door een oogarts dringend aan te raden. Als de klachten zich herhalen, dan dient de oorzaak ervan te worden onderzocht (chronische ziekte, ongezonde leefomgeving, enz.).

Contact en afspraken

Kontaktieren Sie unsNeem contact opContact usقم بالتواصل معنا

Wij staan graag voor u klaar!

Email:
info@augenklinik.nl

Tel.:
085-88 82 288

Nächster Themenabend

Table of Contents

Explore
Drag